• Aktualni dogodki

Odprte možnosti za zaposlitev

9. Januar 2023

Približno 87 milijonov ljudi v Evropski uniji ima določeno obliko invalidnosti. Številni posamezniki z omejitvami v Evropi nimajo enakih možnosti v življenju kot drugi ljudje. Oviran jim je dostop do šole ali delovnega mesta, infrastrukture, proizvodov, storitev in informacij. Lahko so tudi žrtve slabega ali nepravičnega ravnanja.
Evropske statistike kažejo, da je zaposlenih samo polovica invalidov, medtem ko to velja za tri četrtine oseb brez omejitev. Kar dobri četrtini invalidov grozita revščina ali socialna izključenost, medtem ko pri neinvalidih ta delež znaša 18 odstotkov. Samo 30 odstotkov invalidov dokonča terciarno izobraževanje, medtem ko pri neinvalidih ta delež znaša 40 odstotkov. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se vsak drugi invalid počuti diskriminiran.
Zaposlitev je eden od načinov za zmanjšanje občutka socialne izolacije, za reintegracijo v družbo in za izboljšanje gmotnega in finančnega stanja posameznika in njegove družine. Danes prevladuje miselnost, da zaposlitev sooblikuje človeka in njegov življenjski slog, v nekaterih primerih pa posameznike celo izpopolnjuje. Prav zato lokalne, nacionalne in evropske iniciative spodbujajo zaposlovanje predstavnikov vseh ranljivih skupin, tudi oseb s poškodbo hrbtenjače.
Eden od zaposlovalcev, ki stremi k zaposlovanju oseb z omejitvami, je tudi Lek/Novartis. Vse paraplegike, tetraplegike in druge osebe z omejitvami vabi, da si ogledate Lekovo spletno stran, kjer so objavljena prosta delovna mesta.
Nabor vseh trenutno odprtih oglasov v angleškem jeziku najdete TUKAJ.
Ta stran vsebuje vsa delovna mesta, ki so trenutno na voljo v Sloveniji, hkrati je razvrščanje po področjih dela zelo enostavno, zato priporočajo iskanje preko te strani.
Med oglasi v slovenščini lahko pobrskate tukaj: https://sjobs.brassring.com/TgNewUI/Search/Home/Home?partnerid=13617&siteid=5332#home
Vse iskalce zaposlitve z invalidnostjo naprošajo, da jih o prijavi obvestite na naslov diversity.inclusion_slo@novartis.com in navedete, kakšne prilagoditve potrebujete tako v selekcijskem postopku kot na delovnem mestu.
Bogat je tudi Lekov seznam prostih delovnih mest za študente, ki ga dobite pri Tanji Kovačič na Zvezi paraplegikov Slovenije.
Vsi, ki potrebujete dodatne informacije glede iskanja zaposlitve pri Leku/Novartisu, lahko kontaktirane Tanjo Kovačič na telefonsko številko 031/706-302, e-mail naslov tanja.kovacic@zveza-paraplegikov.com ali osebno na naslovu Zveze paraplegikov Slovenije na Štihovi 14 v Ljubljani.