• Kultura

Najštevilčnejša udeležba na likovni koloniji v Pineti

20. Junij 2020

Slikarji likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije so od 10. do 19. junija 2020 v Domu paraplegikov v Pineti pripravili tradicionalno poletno likovno kolonijo »Istrsko poletje 2020«. Naši likovni ustvarjalci so se pod mentorskim vodstvom  Rassa Causeviga - izpopolnjevali v različnih tehnikah: akrilu in oljem na platno, akvarelu, risbi s svinčnikom ter lesorezu.

Pod senčno streho na terasi doma, ki nas je tokrat obvarovala tudi pred plohami in nevihtami, so nastale značilne upodobitve za obalno pokrajino, tihožitja in tudi barvnih nanosov, ki spominjajo na abstrakcijo.
Mimoidoči so si z zanimanjem ogledovali delo naših umetnikov, najbolj pa so jih navdušili slikarji, ki slikajo s čopičem v ustih in so člani mednarodnega združenja slikarjev.
Na koloniji so nova dela ustvarjali: Jožica Ameršek, Anka Vesel, Lučka Vučko, Tina Šerko, Mojca Tršar, Anita Trebše, AnjaStarič, Veronika,  Maša Poplas, Klavdij Leban, Miran Jernejšek, Ivan Regoršek in vodja likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik ter slikarji, ki slikajo z usti Dragica Sušanj, Benjamin Žnidaršič in Vojko Gašperut. Vojko Gašperut je predstavil tudi svojo knjigo z avtobiografijo in fotografijami njegovih del, ki jo je posvetil svoji ženi Danici.

Za dobro počutje slikarjev so poskrbele Jelka, Darja, Klara, Damjana, Danijela, Damir, Mladen, posebno pa Ivanka, kateri so v zahvalo za dobro pripravo hrane namenili majhno pozornost.
Likovnike je s spremstvom svojih staršev obiskal Gregor Janežič. V druščino ustvarjalcev se je pridružil še Dušan Rupar in obljubili, da bo v prihodnje pridno nabiral znanje na naslednjih kolonijah.
Na likovni koloniji je z blažitvijo izrednih razmer virusa Covid-19, morda sodelovalo največje število udeležencev doslej.
Kolonijo je financirala Zveza paraplegikov Slovenije s sofinanciranjem CČN Domžale – Kamnik in JSKD.