• Šport

Na Maratonu Franja sta tekmovala tudi dva ročna kolesarja

8. September 2020

Kar nas je do sedaj naučilo leto 2020 je predvsem to, da nič ni samoumevno, da nič ni večno in da se bomo morali čedalje hitreje prilagajati spremembam. Športno področje na žalost ni imuno ne na virus ne na ukrepe, ki širjenju epidemije sledijo. Samostojna rekreacija postaja čedalje pogostejša oblika gibanja, saj družabna športna srečanja in tekmovanja odpadajo eno za drugim.
Na srečo ljubiteljev (ročnega) kolesarstva pa je kljub spremembi termina letošnja izvedba Maratona Franja potekala od 5. – 6. septembra 2020 namesto junija.
Zaradi preprečitve širjenja korona virusa je bila letošnja Franja številčno omejena na 500 kolesarjev. Med njimi sta bila tudi ročna kolesarja Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine – Edo Ješe in Peter Cerar.
Največji kolesarski dogodek v Sloveniji z veliko domačih kot tujih udeležencev je v letošnji izvedbi izgledal nekoliko drugače kot prejšnja leta. Kronometra (vožnja na čas), ki je tudi za ročne kolesarje štela za državno prvenstvo ni bilo, saj se je skrajšal na soboto in nedeljo, ko sta bili na vrsti mala (97 km) in velika Franja (156 km).
Kolesarji so na štartu morali obvezno nositi maske, ki pa so jih lahko odstranili minuto pred dirko.
Po poku startne pištole se je karavana 498 navadnih ter dveh ročnih kolesarjev v strnjeni koloni podala na pot do uradnega starta, ki je bil po slabih desetih kilometrih na parkirišču na Dolgem mostu.
Tam se je dirka tudi uradno začela. Peter in Edo sta se družno prebijala med strnjenimi skupinami ter lovila čim več zavetrja, ki omogoča bistveno hitrejšo vožnjo z manj napora.
Na klancu Suhi Dol so se začeli vzpenjati na osem kilometrsko pot, ki za ročne kolesarje pomeni povprečno med 45 - 60 minut vzpona. Na polovici klanca so Petru začele pojenjati moči vendar je stisnil zobe in prikolesaril do konca. Med tem je Edo na vzponu deloval zelo suvereno in odpeljal svoj osebni rekord na Franji. To je bil zanj že deseti zaporedni nastop.