• Šport

Na jubilejnem turnirju v biljardu je zmagal David Slaček

14. Februar 2019

Udeleženci 10. turnirja s predsednikom Biljardne zveze Slovenije in njegovimi tečajniki

FOTOGRAFIJE - Deseti - jubilejni turnir v biljardu je 14. februarja 2019 v biljardnici Tuš Planet v Mariboru pripravilo Društvo paraplegikov Podravja. Tekmovanje je potekalo v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije, za prehodni pokal Zveze pa se je za zelenimi mizami pomerilo 15  biljardistov paraplegikov in tetraplegikov iz petih pokrajinskih društev ZvezeDavid Slaček je prehodni pokal Zveze osvojil drugič zapored - DP ljubljanske pokrajine, DP jugozahodne Štajerske, DP Prekmurja in Prlekije, DP Dolenjske Bele krajine in Posavja ter DP Podravja.
Tudi v tokratnem jubilejnem turnirju so biljardisti in ena biljardistka tekmovali v »kmečki osmici« s prilagojeno končnico. To pomeni, da se igralec v končnici lahko pri udarcu odloči in napove v kateri žep bo potopil črno kroglo. Biljardista DP Murska Sobota
Pred začetkom je tekmovalce nagovoril predsednik Biljardne Zveze Slovenije Mitja Gradišnik in jim zaželel mirno roko. Predstavil je tudi tri svoje tečajnike osnovnošolce, ki so si ogledali tekmovanje biljardistov paraplegikov in tetraplegikov. Tu gre za projekt inkluzije in medgeneracijskega sodelovanjaMarija Kerec - edina med moško konkurenco med BZS in ZPS. Kot inštruktor in trener nacionalnih reprezentanc je vsakemu udeležencu ponudil tri šolske ure brezplačnega tečaja biljarda.
Po žrebu parov je vodja tekmovanja Matej Brajkovič igralce seznanil s pravili tekmovanja. Ker je na tokratnem turnirju nastopilo Robert Krček je osvojil drugo mestole 15 tekmovalcev so igralci tekmovali v štirih skupinah, v vsaki pa je bil kot nosilec skupine po en boljši igralec iz prejšnjih turnirjev. To je preprečilo izpad najboljših igralcev. Po dveh dobljenih igrah sta se v nadaljevanje tekmovanja uvrstila po dva najboljša igralca iz posameznih skupin.
Po napetih dvobojih so se v končnico tekmovanje uvrstili: David Slačekin Robert Krček - DP Maribor ter Marjan Zupančič in Rok Bratovž - DP Ljubljana.
Mladi tečajnikiSlaček je izločil Bratovža, Krček pa Zupančiča, ki sta si razdelila tretje mesto.
V finalnem dvoboju sta se za prehodni pokal Zveze udarila domačina Slaček in Krček. Natančnejšo in mirnejšo roko je imel izkušenejši Slaček, ki je prehodni pokal Zveze paraplegikov Slovenije osvojil že drugič zapored.
Za pravilen potek tekmovanja in izračun rezultatov je tudi tokrat skrbel naš najboljši biljardist Matej Brajkovič, organizacijske niti desetega jubilejnega turnirja pa so bile v rokah Davida Slačka.
Nagovor predsednika Biljardne zveze Slovenije Mitje GradišnikaTokrat so najboljši biljardisti dobili tudi praktične nagrade. Zmagovalec  David Slaček  je dobil vikend paket v apartmajski hišici Zveze paraplegikov v Termah Čatež in biljardno palico v vrednosti cca 50€ - VERTIM, Timotej Vršec s.p. Biljardshop, enako biljardno palico je prejel drugouvrščeni Robert Krček, tretjeuvrščena tekmovalca Rok Bratovž in Marjan Zupančič pa sta dobila – eden plašče za invalidski voziček, eden pa sprednja kolesa in zračnici za invalidski voziček - ORMEGA MM d.o.o. Najboljši biljardisti jubilejnega turnirja
Ob razglasitvi rezultatov je vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračnertekmovalcem čestital za dosežene rezultate, se DP Podravja zahvalil za zelo dobro pripravljeno tekmovanje nato pa podelil medalje in prehodni pokal Zveze. Mateju Brajkoviču in Davidu Slačku je čestital za nastop na evropskem prvenstvu, Mateju pa tudi za deveto bronasto medaljo.