• Aktualni dogodki

Majhna udeležba članov na tradicionalnem taboru s tujimi prostovoljci

31. Avgust 2021

Letošnji tabor je DP ljubljanske pokrajine pripravilo od 24. do 29. avgusta 2021. Udeležili pa so se ga prostovoljci iz Portugalske, Španije, Belgije, Češke, dve Italijanki ter nekaj članov društva in en član DP Gorenjske. Navkljub številnim poslanim mailom, obvestilom vsem društvom in mnogim telefonskim klicem, je bila udeležba članov slaba.
Po namestitvi v Domu paraplegikov v Semiču so se odpravili na Kolpo, kjer so se nekateri v kampu Podzemlje tudi kopali. Naslednji dan so odšli na Otočec in obiskali tudi DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Skupaj so imeli tudi čistilno akcijo hiše v Semiču. Prostovoljci so skupaj s člani poskrbeli da so oprali zavese, pobrisali prah in pajčevine po vseh omarah, kotih, pomili po tleh in očistili okna…
Rok Bratovž je za prostovoljce pripravil krajšo predstavitev Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine in Zveze paraplegikov Slovenije. Govoril je tudi o poškodbah hrbtenjače, vzroke za nastanek le teh in posledice, ki jih prinašajo. Ker je bila med prostovoljci tudi oseba z cerebralno paralizo, so lahko primerjali status invalidov v Sloveniji in na Portugalskem. Pogovor je nanesel tudi na dostopnost urbanega okolja in javnega prometa.
Prostovoljci so udeležencem tabora pripravili tudi nekaj okusnih jedi, ki so znane za njihove države. Med tednom sta se pridružila tudi član DPLJ - Nino in soplesalka Sara, ki sta pripravila krajšo delavnico o socialni inkluziji. Pripravila sta jim in naučila  kratko koreografijo in prvič javno predstavila del njune nove plesne koreografije. Zvečer so obiskali še otvoritev 26. Semiške ohceti, v soboto Muzejsko hišo Semič in ostalo dogajanje na Semiški ohceti. Prostovoljce so peljali na ogled v bližnjo kraško jamo.
Ob večerih so se družili in posedali ob ognju, dokler jih mraz ni prepodil v hišo, kjer so igrali družabne igre, ter uživali v raznolikih pogovornih temah, ki jih na teh taborih nikoli ne zmanjka.
Udeležence tabora sta obiskala tudi predstavnika Zavoda Voluntariat, ki sta s prostovoljci opravila evalvacijo tabora. Ker se je evalvacija s prostovoljci odvijala v soboto, sta bila primorana prespati v Domu, ker avtobusi ob sobotah tam ne vozijo. Še dobro, da je hiša v Semiču res prostorna.
Na Društvu pa se z veseljem in optimizmom že pripravljajo na naslednji tabor, ki bo drugo leto.

Udeleženci tabora so se še posebej zahvalili Boži, ki je poskrbela za osebno nego tistih, ki so jo potrebovali, vozniku Darku za varno vožnjo, ter Zvezi paraplegikov Slovenije, ki tabor sofinancira, in mnogim donatorjem, ki so vsa ta leta že z nami. To so CMC Ekocon d.o.o., Trinet d.o.o., Borok d.o.o., Inea d.o.o., Mohorčič transport d.o.o. in STN, satelitske komunikacije d.o.o.