• Kultura

Kulturni praznik z odprtjem razstave

7. Februar 2019

Obeležitev kulturnega praznika v Knjižnici Ivančna Gorica

FOTOGRAFIJE - Pri Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine so kulturni praznik obeležili 7. februarja 2019 z odprtjem šeste samostojne razstave njihovega slikarja Damjana Roglja v Knjižnici Ivančna Gorica. Prešernov dan – slovenski kulturni praznik sta z Zdravljico odprli vokalistki Marija Omejec in Nika Škoda pod mentorstvom Polone Kopač iz Glasbene šole Grosuplje, zbrane pa nagovorili:V ospredju avtor razstave Damjan Rogelj
Župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je pripomnil, da bodo kmalu dobili novo sodobno knjižnico, toda pomembno je, da je sedanja knjižnica uspešna, da je med prvimi občinami v Sloveniji pridobila naziv »Branju prijazna občina« ter da v njej delujejo ljudje s srcem in poslanstvom.Otvoritev kulturnega dogodka (Foto-Gašper Stopar)
Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je omenil, da je življenje tudi kultura in kultura je tista, ki nas v vsakdanjem življenju odlikuje. Vendar ne samo ob kulturnem prazniku. Zato Zveza paraplegikov Slovenije skozi socialne programe velik poudarek daje tudi kulturnemu področju. Med našimi člani imamo literate, poete in številne likovnike. Nagovor predsednika Zveze Daneta Kastelica (Foto-Gašper Stopar)Tudi tiste, ki so člani elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogam. Kot izreden uspeh si štejemo sodelovanje našega slikarja Vojka Gašperuta, ki je decembra 2016 med slovenskimi slikarji razstavljal v prostorih Carrousel du Louvre v ParizuPo razstavi Ivane Kobilce leta 1892 je Slovenija sodelovala drugič, Gašperut pa prvi med slikarji, ki slikajo z usti. Umetnostni zgodovinar Jaka Racman (Foto-Gašper Stopar)Kulturni ustvarjalci bodo sodelovali tudi na slovesni prireditvi 16. aprila 2019 ob 50 letnici Zveze.
Predsednica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Mirjam Kanalec je omenila, da se je izpolnila napoved, ko smo jo dali v maju 2013 ob odprtju klančine pred knjižnico. Predsednica je na kratko predstavila delovanje največjega društvaKsenija Medved - čestitke ob razstavi (Foto-Gašper Stopar) Zveze, ki deluje v osemintridesetih občinah osrednje Slovenije in poudarila, da ob 40 letnici aktivnega in uspešnega dela društva, še vedno poteka akcija zbiranja denarja za zamenjavo starega in nezanesljivega kombija. Ob tej priložnosti se je zahvalila županu in občini za podporo, knjižnici pa za vabilo in prijetno praznovanje slovenskega kulturnega praznika.
Slikarja in njegovih več kot 30 razstavljenih del je predstavil umetnostni zgodovinar Jaka Racman in ob tem povedal, Ogled razstave (Foto-Gašper Stopar)da je slikar Damjan Rogelj že od samega začetka vedno hotel več in tudi danes hoče več. Slike na razstavi so nastale v različnih tehnikah; grafični, suhi igli, linorezu in različnimi likovnimi motivi – krajine, slikarske pokrajine, pejsaži, in figuralike. Torej mnogoobrazna podoba slikarjevih interesov, hotenj in čustev, na drugi strani pa tehničnih zmožnosti, ki jih še razvija. Po razstaviSleherno od vej upodabljajoče umetnosti jemlje kot zaključeno celoto, znotraj nje pa strne krog svojih zanimanj. Na nekaterih slikah se kot zamegljeni sanjski prividi lesketajoče prebujajo prav resnične pravljične podobe idealizirane narave, naslikane v mehkem fokusu razpršenih potez. Drugje pa je avtor ustvaril širokopotezno razigrane in poudarjeno vidne sledi čopiča ter motive v maniri (po)impresionistično Popestritev kulturnega dogodka (Foto-Gašper Stopar)navdihnjenega ustvarjanja relativiziral  v subjektivna občutenja.
Praznovanju so se pridružili tudi člani Kulturnemu društvu likovnikov »Ferda Vesela« iz Šentvida, ki se jim v društvu zahvaljujejo za prispevek pri nakupu kombija. Lep kulturni dogodek sta zaključili Nika in Marija. 
Ob prihodu v knjižnico vas sprejme napis iz romana Josipa Jurčiča Deseti brat - »Jaz sem doma, kjer so dobri ljudje, kjer po mojem jeziku govoré, v knjižnici pa dodajajo - Ponosni smo na naše kraje, naše izročilo. Seveda pa smo v knjižnici vedno dobrodošli.