• Sociala - Osebna asistenca

Koronavirus vpliva tudi na izvajanje osebne asistence

16. Oktober 2020

Pri Zvezi paraplegikov Slovenije skušamo (glede na hitro in veliko porast okuženosti s COVID-19), kar najbolj spodbujati vse naše uporabnike in osebne asistente na največjo možno skrb za lastno zdravje. Tako pri delu, kot v zasebnem življenju. S tem bomo poskrbeli tudi za zdravje naših bližnjih in drugih.
Po poletnem zatišju smo na virus kar malo pozabili, pozabili pa tudi na preventivne ukrepe – zaščitne maske, temeljito umivanje rok, razkuževanje, varnostna razdalja, druženje … Mislili smo, da smo virus premagali. No, to se nam je krepko maščevalo in zato smo zdaj v situaciji v kakršni smo. In to po vsem svetu. Ponovno vas opozarjamo na upoštevanje vseh preventivnih ukrepov, ki so se v času epidemije izkazali kot za uspešne. Še posebej pa osebne asitente pri njihovem požrtvovalnem delu. Paraplegiki, posebej pa tetraplegiki so namreč izredno ranljiva skupina.
Trenutne kritične razmere močno vplivajo tudi na izvajanje osebne asistence. Zato imamo pri Zvezi paraplegikov Slovenije do nadaljnjega na voljo pomoč dežurnega usklajevalca tudi izven rednega delovnega časa.  Torej tudi ob sobotah in nedeljah ter tudi v popoldanskem času do 20. ure. V primeru izrednih situacij (življenjska ogroženost, seznanitev z okužbo, itd.) nas lahko brez pomislekov pokličite tudi ponoči in bomo skušali pomagati. Dežurni usklajevalec vam bo do preklica na voljo na tel. številki 051 640-848.
Vsem, ki imate tehnično možnost, pa toplo priporočamo tudi uporabo državne aplikacije #OstaniZdrav, ki vas opozarja, če ste bili morda v kontaktu z okuženo osebo. V tem primeru lahko namreč vsi hitro prilagodimo naša prihodnja ravnanja in delo. Aplikacija je pred dnevi pridobila tudi pozitivno mnenje Informacijskega pooblaščenca in deluje anonimno, tako da ne zbira vaših osebnih podatkov. Pazite nase in vse naokrog.
Povezavo do aplikacije najdete TUKAJ