• Aktualni dogodki

Izšla je barvita jesenska številka glasila Paraplegik

14. Oktober 2021

Paraplegik - Dragi bralci naše spletne strani. Pred vami je bogata, pestra in zanimiva jesenska številka glasila Paraplegik. Na 72-ih straneh si lahko preberete prispevke in razne potopise, ki so jih pripravili dopisniki iz vseh pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije.
Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic v svoji kolumni piše o dnevu, ki je lahko navdihujoč za vse naše člane in tudi za druge gibalno ovirane invalide. Kajti 22. septembra 2021 je na pobudo Državnega sveta v Državnem zboru z 80 glasovi ZA bila sprejeta Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. S tem pa se nam priznava zakonska pravica do obnovitvene rehabilitacije.
V nadaljevanju piše tudi o zvišanju invalidskih pokojnin. Poudaril je, da smo lahko ponosni na našo organizacijo, ki je gonilna sila pri sprejemanju zakonov o osebni asistenci in zakonski pravici do obnovitvene rehabilitacije. Nekaj besed je namenil tudi o cepljenju, saj je glavnina našega članstva že precepljenega, dotaknil pa se je tudi 52. Hrovatinovega memoriala, ki je letos potekal na Ptuju. Za konec je vsem članicam in članom zaželel lepo jesen.
V nadaljevanju si preberite prispevek o dejavnostih Zveze, ki so v veliki meri potekale po planu. Zanimiv je tudi članek o Konvenciji in pravicah invalidov, ne spreglejte pa tudi zakonodajne novosti na področju invalidskega varstva.
Zasledili boste tudi druge članke: Višja kazen za parkiranje na mestih za invalide, Invalidski voziček v prometu, Večje udobje zagotovijo Tik-ovi urinski katetri Greencath, Parašportniki Slovenije v Tokiu osvojili dve medalji…
Veliko je prispevkov s področja športa in kulture ter zanimivi potopisni članki. Zadnje strani so kot po navadi namenjene razvedrilu.