• Aktualni dogodki

Intervju z arhitektom Markom Tulom o dostopnosti

30. November 2022

Novinarka Ana Vojnović Zorman iz RTV Slovenija je 24. novembra 2022 pripravila intervju z arhitektom Markom Tulom, ki že štiri leta sodeluje z Zvezo paraplegikov Slovenije. V intervjuju je pojasnil kako osebam, ki uporabljajo invalidski voziček, pomaga pri iskanju rešitev za preureditev nedostopnih vhodov, etaž, preozkih vrat v stanovanjskih hišah in pri vgradnji primernih sanitarij.
Izpostavil je, da so težave dostopnosti zelo pogoste pri starejših objektih, kjer zakonodaja ni zahtevala univerzalne graditve. Danes tudi za starejše objekte v sklopu vzdrževanja objektov velja, da morajo postati dostopni. »Ta vidik je v starejših objektih včasih težje rešljiv zaradi cene takih adaptacij, stanja v notranjosti, nezadostnega razpoložljivega prostora v objektu ali izven njega, zaradi omejitev parcele, omejitev zaradi konstrukcije objekta. Kadar je potrebno gradbeno dovoljenje, je težava zadostno število soglasij lastnikov. Da bi se te težave lažje in pogosteje reševale, bo po mojem mnenju morala – vsaj delno ali še bolje v celoti – pomoč zagotoviti država, tako glede stroškov načrtovanja kot stroškov same izvedbe. Tako bo pokazala pravo stopnjo razumevanja problema in aktivno pristopila k rešitvi.«
Prispevki, kot je ta intervju, ozaveščajo javnost o pomenu dostopne infrastrukture gibalno oviranim osebam, kar je pomemben element izenačevanja možnosti vseh ljudi.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.
Vir RTV