• Aktualni dogodki

Inkluzijski pohod na Boč

29. September 2021

Skupina Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) je 26. septembra 2021 s pohodom na Planinski dom na Boču uspešno štartala v jesensko obdobje. Pred odhodom jih je zjutraj na mestu zbora v začetku gozda pričakalo hladno jutro, na vrhu doma pa poletne temperature.
Prekrasno sončno vreme je zvabilo številčno pisano družbo.
Poleg akcije gibalno oviranih je pohod, na katerem so sodeloval  še planinci iz drugih akciji Odbora za planinstvo invalidov pri Planinski zvezi Slovenije: Gluhi strežejo v planinski kočah - GSPK, Nevrorazlični - AMA, Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti - SSP po SPP ter seveda krasni ambasadorji in parašportniki.
Veseli dejstvo, da je nekaj starih zvestih pohodnikov, a še bolj, da je bilo veliko novih, tudi iz društev, ki se še niso udeleževali tovrstnih pohodov, npr. Društvo Kapniki. Tudi pogled na floto pomagal gibalno oviranih je bil nevsakdanji – off road buggy, navaden invalidski voziček, tak z električnimi pogonskimi kolesi, pa z elektro priklopom, pa športno kolo na ročni pogon, električni skuter in električni invalidski vozički.
Pohodi pa nebi bili mogoči brez srčnih prostovoljcev iz vrst: Zavod Manipura, Zavod Nefiks, Cona Korak – Fužinski gamsi itd. Ljubitelje gora so razdelili v dve skupini – tista, ki je proti vrhu krenila po planinski poti in druga, ki se je na pot podala po asfaltu. Popolna zasedenost parkirnih mest na koncu kraja govori temu v korist kar akcija tudi nudi in to je organiziran prevoz, tudi zato, ker vsi ne vozijo ali nimajo avtomobila.
Pred začetkom vzpona so še enkrat na hitro obnovili, kako se pravilno ravna z invalidskimi vozički, kako namestijo in vlečejo vrvi, kakšna mora biti razdalja med vozičkom in tistim, ki voz vleče. Dobra ura hoda jih je vodila navkreber po cesti, med potjo pa so si ogledovali prekrasno naravo. Ko so prispeli do vrha koče na Boču so imeli dobro postrežbo gluhih, in tako so zopet vadili kretnje – znakovni jezik. Kot se za pristno planinsko druženje sliši sta za vesele melodije poskrbela harmonikaša Kristijan in Drago. Udeležence pohoda so na vrhu pozdravili in nagovorili: Martina Golob direktorica generalnega sponzorja Nice Hash, Franci Pinter - Ančo parašportnik in dobitnik štirih paralimpijskih kolajn, Janko Kovačič v imenu PD Poljčane, Ana Oražem v imenu Odločen korak  (Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti), Nina Jeranko od akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah (vodja ekipe na Boču), Marjeta Čič za akcijo AMA , Stojan Rozman za akcijo GOGO ter še v imenu  prostovoljcev predstavnica Zavoda Manipure.
Vse to je vodila, in po svoje začinila ena in edina Urška Vučak Markež, ki je tudi ambasadorka. Spust v dolino je minil v sproščenem pogovoru med udeleženci pohoda in prostovoljci.
Stojan Rozman