• Aktualni dogodki

GOGO - pohod v Tamar

13. Marec 2023

Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) so 9. marca 2023 s »butičnim« pohodom opravili prvi letošnji pohod, sicer bolj promocijske dejavnosti InPlaninec. Kljub snežnim razmeram se je zbralo 60 pohodnikov, ki so v zasneženem Tamarju dokazali, da lahko v zimskih razmerah gore osvajajo tudi gibalno ovirani. Seveda ob primerni tehnični podpori in spremstvu usposobljenega kadra. V zimskem ambientu so tri gibalno ovirane osebe s posebej prilagojenimi vozički opravile 3,5 km dolgo pot od Planice do Tamarja in nazaj.
Invalidski vozički so bili opremljeni s terenskimi gumami; pri vzponu sta dva imela spredaj pritrjeno manjše usmerjevalno kolo, ki dvigne sprednji kolesci, vsi trije so imeli na sprednje kolo pritrjeno še majhno smučko za lažje drsenje. Pot je bila vseskozi prekrita z mehkim marčevskim snegom, zato so imeli spremljevalci – tudi gluhi in naglušni, slepi in slabovidni ter nevrorazlični, kar zahtevno delo, ko so vlekli in potiskali vozičke.
Po malici, ki so jo postregli gluhi in naglušni pa je za gibalno ovirane sledil vrhunec dneva. To namreč ni bila pot navzgor iz Planice v Tamar, ampak vrnitev. Na poti navzdol smo na vozičke namesto koles pripeli smučke, na smučeh so bili tudi spremljevalci. Večino poti vleka ni bila potrebna, usmerjanje in uravnavanje vozička je zadostovalo. Uživanje v prekrasni dolini, prekrasno vreme in čudovita družba so naredili dan popoln. Ga želite doživeti še vi – pridružite se GOGO pohodnikom.
Stojan Rozman