• Šport

Ekipa DP Kranj-Novo mesto državni prvak v košarki

15. Maj 2023

V športni dvorani na Vranskem je 14. maja 2023 potekalo državno prvenstvo v košarkarski ligi ZPS-Bauerfeind, ki ga je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. Odigrali so štiri tekme, dve polfinalni, ter tekmi za tretje in prvo mesto. Ekipe, ki so nastopile na tokratnem državnem prvenstvu, so v ligaškem tekmovanju Zveze paraplegikov Slovenije odigrale štiri kroge.
Tekmovanje v ligi 2022-2023
Prvi krog so košarkarske ekipe odigrale 10. decembra 2022 v Polzeli, ki ga je pripravilo Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske. Drugi krog je bil odigran 29. januarja 2023 na Vidmu, izvedlo ga je Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, tretji krog 19. februarja je pripravilo Društvo paraplegikov Gorenjske v Naklem. Četrti krog je v izvedbi Društva paraplegikov Podravja bil odigran 2. aprila v Miklavžu na Dravskem polju.
Državno prvenstvo
Za polfinale-1 sta se prvi pomerili združena ekipa DP Kranj-Novo mesto in DP Maribor. Z visoko koš razliko 70:38 je zmagala favorizirana združena ekipa.
Polfinale-2 je bila boljša DP Celje Thermana, ki je z 58:33 porazila ekipo DP Ljubljana Mercator.
Za tretje mesto sta se pod koši srečali poraženi ekipi DP Maribor in DP Ljubljana Mercator. Ljubljančani so povedli že v prvem polčasu, vodstva pa niso izpustili iz rok in Štajerce premagali s 57:38.
V velikem finalu sta si nasproti stali najboljši ekipi. Združena ekipa DP Kranj-Novo mesto je tekmo dobila že v prvem polčasu ko so povedli za 18 točk (28:10). Ekipa DP Celje Thermana je rezultat lovila tudi v nadaljevanju, vendar tekmo vseeno izgubila. Končni rezultat je bil 60:37.
Tekme sta spremljala tehnični delegat Milan Lukan in vodja lige Gregor Gračner, sodili pa Saša Lakić in Georg Plautz oba iz Avstrije.
Sponzor košarkarske lige je podjetje z medicinskimi pripomočki Bauerfeind d.o.o, pokale pa je podelila njihova predstavnica Katja Brenčič.
Končni vrstni red:
1. DP Kranj-Novo mesto