• Šport

Delovni sestanek o športni sezoni 2021-2022

21. Oktober 2021

V gostišču Zajčja Dobrava je 21. oktobra 2021 potekal delovni sestanek o športni sezoni 2021-2022. Sestanek je vodil vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner, sodelovali pa so športni referentje vseh pokrajinskih društev in vodje posamičnih športnih panog.
Uvod v delovni sestanek je ob odsotnosti predsednika Zveze Daneta Kastelica pričel podpredsednik Damjan Hovnik, ki je povedal, da je šport paraplegikov in tetraplegikov pomembna dejavnost naše organizacije. Poudaril je da so že nekateri predhodniki iz velikih tekmovanj prinašali medalje. Pripomnil je tudi, da je šport trenutno v stagnaciji in si želi, da bi se ponovno dvignil na višji nivo. Vsem je tudi zaželel množično in uspešno športno sezono. Delovnega sestanka se je udeležil tudi strokovni sodelavec Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski Komite Žiga Kobaševič, ki je predstavil poročila iz državnih prvenstev. V nadaljevanju so udeleženci prisluhnili poročilom vodij posamičnih športnih panog in vodji športa za sezono 2020-2021.

Za tem so o ligaškem tekmovanju in drugih športnih dogodkih poročali vodje posamičnih panog: Janez Hudej - vodja atletike, Rudi Centrih - vodja športnega ribolova, Robert Žerovnik - vodja streljanja (ki je vodenje predal Toniju Bavcu)Aleš Povše - vodja kegljanja in Gregor Gračner – vodja košarke. Vsi so bili enotnega mnenja, da je koronavirus močno okrnil tekmovanja in pripomogel k temu, da je bila pretekla sezona manj obiskana.
S poročili in predlogi o športnih aktivnostih članov so se jim pridružili tudi športni referentje pokrajinskih društev Zveze – Franc Borovnjak (DP-MS), David Slaček DP-MB), Jovita Jeglič (DP-KR), Branimir Črv (DP-NG), Siniša Jeremič (DP-KP), Mirko Sintič (DP-NM), Nenad Stojakovič (DP-CE), Jože Ponebšek (DP-LJ) in Mitja Breg (DP-SG).
Janez Hudej je nekaj besed namenil tudi o 52. memorialu Bojana Hrovatina z državnim prvenstvom in mednarodno udeležbo. Tekmovanje je letos potekalo na izredno visokem nivoju, udeležba pa je bila slabša, saj se ga je udeležilo skromnih 41 domačih ter 16 tujih atletinj in atletov. Slovenskim tekmovalcem so se pridružili tudi športniki iz Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Hrvaške
.
Sledilo je zahtevno usklajevanje obsežnega tekmovalnega urnika za sezono 2021-2022. Uskladiti je bilo treba vsa ligaška tekmovanja s po tremi ali štirimi krogi (atletika, košarka, kegljanje, streljanje, športni ribolov, šah), tekmovanje v Regionalni NLB Wheel ligi, mednarodna tekmovanja, svetovna in državna prvenstva, ki jih organizira Zveza ŠIS-SPK.
V nadaljevanju delovnega sestanka je Gregor Gračner (tudi podpredsednik Zveze ŠIS-SPK) predstavil vključevanje paraplegikov in tetraplegikov v programe Zveze.
Dotaknil se je tudi letošnjih paralimpijskih iger v Tokiu, na katerih je Slovenija ponovno osvojila medalje (srebrna, bronasta). Žalosti dejstvo, da je čedalje manj mladih udeležencev na paralimpijskih igrah. Pripomnil je da so naši parašportniki še vedno zadaj za drugimi državami katerih športniki nastopajo na najvišjih svetovnih tekmovanjih. Omenil je športe na katerih so naši športniki na paralimpijskih igrah osvajali medalje in streljanje kot edini šport na katerem Slovenija še lahko osvoji medaljo
.
Ob zaključku delovnega sestanka so udeleženci razpravljali tudi o prihodnji tekmovalni sezoni ter podali vrsto pobud in idej.