• Aktualni dogodki

Dan brez alkohola 2020

28. September 2020

VideoVabilo

Septembra je po celotni Sloveniji potekalo 8 dogodkov z naslovom Dan brez alkohola, pri nekaterih smo sodelovali tudi Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine in Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske. Dogodki so bili namenjeni ozaveščanju javnosti o škodljivem in tveganem pitju alkohola.

Ljubljana:  Predstavnik Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine je z udeleženci spregovoril o lastnih izkušnjah. Ves čas smo z gradivi, igro spomin in poligonom ter očali za simulacijo opitosti vse navzoče nagovarjali tudi člani ekipe projekta SOPA in sodelavci DS NNB OE Ljubljana, ki je promovirala pristop, motivirala udeležence za vključitev, opozarjala na breme ter posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola ter hkrati izpostavljala prednosti zdravih odločitev. Medijsko je z oddajo, najavami in kvizi naš dogodek podprl Radio Ognjišče, prispevek pa so za poročila pripravili tudi na TV Slovenija. Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je torej potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji.

Celje: Dogodek je bil namenjen osveščanju javnosti o projektu SOPA – Skupaj za odgovorno pitje alkohola ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola. Spodbujal se je pogovor o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter nudilo informacije o virih pomoči za oporo pri zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu. Na dogodku so obiskovalci lahko dobili informacije o aktivnostih Društva paraplegikov JZ Štajerske in o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi. Skozi zabavni in poučni program smo, razbijali mite o alkoholu in obiskovalcem omogočili interaktivno spoznavanje tematike alkoholne problematike ter preko uporabe rekvizita “pijanih očal” oceno psihomotorične sposobnosti pod vplivom alkohola.

Ravne na Koroškem: V Grajskem parku na Ravnah na Koroškem je 22. septembra 2020 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami pripravil Grajsko gibalnico.
Sodelovali so: KU3 NVO - Šent, dnevni center Radlje, Društvo prijateljev mladine Koroške, Karitas, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško, Zavod za zaposlovanje – Urad za delo Ravne, Zveza športnih društev Ravne in Zveza paraplegikov Slovenije. Naključni obiskovalci parka so dobili informacije in zgibanke o pristopu SOPA "skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola". Razdelili so tudi nekaj gradiva in promocijskih materialov namenjenih gibanju (več funkcijske rutke in elastične trakove za raztezanje). Na skupno enaindvajsetih pripravljenih točkah so obiskovalci Grajskega parka na Ravnah od 22. septembra do konec oktobra 2020 sami izvajali preproste gibalne vaje in si prebrali ključna sporočila glede gibanja, ki so navedena poleg informacij o sodelujočih organizacijah.

Dogodki ob dnevu brez alkohola so se v septembru odvijali na različnih lokacijah po Sloveniji in so namenjeni ozaveščanje javnosti o pristopu SOPA ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola.

Več na NIJZ in SOPA
Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 %) in Republika Slovenija (20 %).