• Šport

Bronasta medalja in dve četrti mesti za Tirška na svetovnem prvenstvu

14. November 2022

Od 3. do 18. novembra 2022 v Al Ainu v Združenih arabskih emiratih poteka svetovno prvenstvo v parastrelstvu. Nastopajo strelci iz 53 držav. Slovenske barve sta branila Franček Gorazd Tiršek iz Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske in Toni Bavec iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, ki pa sta že zaključila s tekmovanji.
Za Slovenijo je tekmovanje 8. novembra odprl Franček G. Tiršek (SH2), zračna puška stoje, ki je po fantastičnem streljanjem v kvalifikacijah (635,6) in še boljšem rezultatu v finalu, po razstreljevanju bronasto medalj zgrešil za 0.1 kroga.
Naslednji dan je z zračno pištolo nastopil naš drugi parastrelec Toni Bavec. ki je slabo začel tekmovanje in tudi po polovici nastopa ni našel pravih tekmovalnih občutkov. Šele skoraj povsem pri koncu tekmovanja se je Anton z zadnjimi desetimi streli pomaknil z zadnje uvrščenih in osvojil  43. mesto med 52 tekmovalci.
V nadaljevanju tekmovanja je Franček G. Tiršek nastopil v streljanju z MK puško na 50 metrov in se znašel v podobnem položaju kot v prvem nastopu. V finalni nastop se je uvrstil s četrtim dosežkom, dobro začel, vendar mu je na koncu le malo manjkalo, do zmagovalnega odra.
V zadnjem nastopu – SH2 zračna puška leže se je Tiršek v finalni obračun uvrstil kot tretji. Tudi v finalu je bil ves čas na mestih, ki prinašajo medalje, na koncu pa je bil tretji in tako dobil bronasto medaljo, prvo na letošnjem tekmovanju. Je pa naš najboljši parastrelec za las ostal brez kvote za paralimpijske igre v Parizu 2024, za tak dosežek mu je zmanjkalo 0,1 kroga. No, ob takih rezultatih tudi to še pride.
Ekipo sta vodila trenerja Andreja Gorjup in Renato Šterman.
Bogata slovenska športna zgodovina na dosedanjih svetovnih prvenstvih

To je bilo že deveto svetovno prvenstvo po vrsti. Prvo je potekalo leta 1994 v avstrijskem Linzu, kjer se je medalje veselil naš legendarni parastrelec in šampion Franc Pinter-Ančo. Pred 28 leti je bil tretji v panogi zračna puška stoje. Pinter je bil bronast tudi štiri leta kasneje v Španiji, kjer je bron osvojil z MK puško. Leta 2002 je Pinter v Južni Koreji postal svetovni prvak z zračno puško stoje, tretji je bil z MK puško, Damjan Pavlin pa je slovenski izkupiček dopolnil z bronom (zračna puška stoje). Franc Pinter je leta 2006 na SP v Švici osvojil dve odličji, (bron MK puška in srebro padajoče tarče). Leta 2010 je ekipa v postavi Franček Gorazd Tiršek&Srečko Majcenovič&Damjan Pavlin prišla do brona z zračno puško stoje, na SP V Zagrebu. Štiri leta za tem je v nemškem Suhlu ekipa v zasedbi Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin postala svetovni podprvak z zračno puško stoje. Sledili sta še prvenstvu v Južni Koreji (2018 – brez kolajn za Slovenijo) in v Sidneyju, kjer je Franček Gorazd Tiršek osvojil bron z zračno puška stoje. Veselka Pevec, Franček G. Tiršek in Franc Pinter so člani pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije.
Vir STA – Zveza ŠIS-SPK