• Aktualni dogodki

ABC finančne pismenosti

14. November 2022

V življenju se na vsakem koraku srečujemo z odločitvami, ki imajo finančne posledice. Odločamo se o tem kam vložiti svoje prihranke, kako prihraniti pri nakupih, pri izbiri šole, službe ali bivališča. Da lahko sprejemamo boljše odločitve, ki zadevajo upravljanje lastnega denarja, je potrebno razumevanje osnovnih finančnih konceptov. Menite, da imate teh znanj dovolj?
Finančna pismenost je ena najpomembnejših veščin za uspešno življenje in prihodnost vsakega posameznika. To je še zlasti pomembno v manj gotovem času, ko so nam dostopne številne možnosti, kot je vlaganje v digitalne valute, ko so zaposlitve bolj tvegane, odgovornost za pokojnino pa se vse bolj prelaga v roke posameznika.
S finančno pismenostjo v Sloveniji ne moremo biti zadovoljni. V najobsežnejši globalni raziskavi o finančni pismenosti iz leta 2014 so ugotovili, da je finančno pismenih manj kot polovica (44 odstotkov) odraslih Slovencev. Nasprotno je bila finančna pismenost v EU najvišja na Danskem, v Nemčiji, Nizozemski in Švedski, in sicer pri okoli 65 odstotkov odraslih.
Prednosti finančne pismenosti so neprecenljive. Posamezniki z dobrim finančnih znanjem sprejemajo boljše odločitve pri varčevanju za upokojitev. Finančno usposobljeni vlagatelji bolj verjetno ustrezno razpršijo tveganja in jih zato krize manj prizadenejo. Zato finančna pismenost ni pomembna le za blaginjo posameznikov, ampak celotne družbe.
Da bi tudi vi bolje razpolagali z vašim premoženjem, tako pri vsakdanjih nakupih, kot pri dolgoročnih odločitvah, vas Socialna akademija vabi na usposabljanje, kjer se boste z osnovami finančne pismenosti spoznali na zanimiv in interaktiven način – z nekaj teorije in z dobro mere praktičnih vaj.
Usposabljanja bodo potekala ob torkih in četrtkih v novembru, in sicer 15., 17., 22., 24., in 29. 11. od 18:00 do 19:30. Spletne delavnice, ki bodo potekale prek ZOOM-a, so brezplačne in namenjene popolnim začetnikom.
Spoznali boste področja načrtovanja in vodenje osebnega proračuna, oblike redne zaposlitve in ostalih vrst zaslužka, podjetniško razmišljanje in poslovno idejo, vedenjsko ekonomijo in kako povečati premoženje ter možnosti za vlaganje in varčevanje.
Cikel delavnic bo vodil Martin Lenarčič z gosti.
Natančnejši opis predavanj in prijavnico najdete na povezavi: https://inkubator40.si/cikel-abc-financne-pismenosti/