• Šport

13. smučarski kamp na Rogli z mednarodno udeležbo

27. Januar 2022

Rezultati - TV-Celje - TV-Maribor -  S soncem obsijana Rogla je 25. januarja 2022 sprejela pisano druščino smučarjev na monoskijih, ki so jo spremljali spremljevalci in svojci. Lanskoletni tradicionalni smučarski kamp je zaradi koronavirusnih razmer odpadel, v letošnjem letu pa je Zvezi paraplegikov Slovenije ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov le uspelo izpeljati to tradicionalno zimsko srečanje.
Prvi dan so se smučarji takoj po zajtrku zbrali na informacijskem sestanku, kjer so posebne napotke in pozornost namenili smučarjem začetnikom. Za tem pa se je 14 parasmučarjev na monoskijh in 38 spremljevalcev in svojcev, družno odpravilo na lepo urejena prostrana in s soncem obsijana smučišča.
Večina v veselem pričakovanju vijuganja po lepo urejenih smučiščih Rogle, za dva novinca, ki sta prvič sedla v monoski, pa kar nekoliko neznank in vprašanj kako bosta naredila prvi zavoj. Seveda brez padcev ni šlo. Toda tu je bilo šest študentk tretjega letnika delovne terapije Zdravstvene fakultete Ljubljana in njihova mentorica mag. Alenka Plemelj, ki so v vsakem trenutku bile pripravljene pomagati. Tudi pri presedanju z vozičkov na monoskije in gibanju z vozički po smučišču.
Pri vseh pa ja za strokovno pomoč in nasvete v sodelovanju s Sabino in Žigom Čož skrbela Nika Šuc.
Že po tradiciji si pri izvedbi smučarskega kampa pri avstrijskem proizvajalcu Praschberger izposodimo pet monoskijev na katerih trenirajo in tekmujejo tisti parasmučarji, ki tovrstnih svojih pripomočkov še nimajo. Eden izmed njih pa je treniral in tekmoval na monoskiju, ki ga je Zvezi paraplegikov Slovenije doniral Smučarski klub Kepa.
Zadnji dan je bila že v dopoldanskem času na sporedu veleslalomska preizkušnja. Vsi udeleženci kampa so progo prevozili trikrat, za končne uvrstitve pa sta štela dva najboljša rezultata. In tudi tokrat se je kampu pridružilo osem smučarjev iz Hrvaške. Dva na monoskijih, drugi pa kot svojci ali spremljevalci. Lahko bi rekli, da je to nekakšna mednarodna izmenjava, saj se naši športniki vsako leto pridružijo smučarskem kampu na vodi na otoku Krku.
Zmagovalni pokal 13. smučarskega kampa je po pričakovanju osvojil naš najboljši parasmučar in paralimpijec Jernej Slivnik (48,56), drugi je bil Marko Krtolačič (65,07), tretji pa Edo Ješe (65,61).
Med smučarji spremljevalci je progo najhitreje prevozil Nikola Perkolič (50,25), na drugo stopničko se je zavihtel Rajko Brus (55,13), tretji je bil Jernej Rogelj (61,77).

Za postavitev proge, pravilen potek tekmovanja in izračun rezultatov je odlično poskrbel Sašo Šušteršič, štartno listo je pripravil naš parasmučar Tone Zakrajšek, organizacijske niti pa so bile v rokah Gregorja Gračnerja in Alenke Plemelj.

Parasmučarji so 13. smučarski kamp posvetil pokojnemu Janezu Učakarju, ki je bil velik ljubitelj in redni udeleženec taborov sedečega smučanja. Ob zaključku pa so hrvaški smučarji naše športnike povabili na tradicionalni kamp v vodnem smučanju.