Jubileji Zveze

50 let Zveze paraplegikov Slovenije – 16 april 2019

NAŠ KORAK SE VRTI ŽE POL STOLETJA V sloganu »Naš korak se vrti že pol stoletja,« se je ta korak zavrtel do številke 50. To je visok in častitljiv jubilej, ki smo ga ob Dnevu paraplegikov in na dan ustanovitve 16. aprila 2019, dostojno in slovesno proslavili v Domu paraplegikov Pacug.

V tem času smo resnično veliko dosegli in doživeli. S svojo enotnostjo, entuziazmom in neizmerno voljo smo iz Sekcije paraplegikov in tetraplegikov ter Društva paraplegikov prerasli v prepoznavno reprezentativno invalidsko organizacijo - Zvezo paraplegikov Slovenije z devetimi pokrajinskimi društvi.
Začeli smo iz nič, danes pa imajo vsa naša društva in Zveza svoje prostore, in kombije za uspešno delovanje in uresničevanje ciljev. Imamo lep Dom v Pacugu, hišo v Pineti, hišo v Semiču in počitniške hišice v Čatežu. Vse to smo pridobili, ker smo imeli vizijo in cilje in ker smo kot napredna organizacija ves čas sledili napredku in razvoju. Več

40 let Zveze paraplegikov Slovenije – 16 april 2009

SLOVESNA AKADEMIJA V KONGRESNEM CENTRU MONS
Slovenski paraplegiki in tetraplegiki smo visok jubilej našega skupnega druženja in razvoja, slovesno proslavili 16. aprila v Plečnikovi dvorani Kongresnega centra Mons v Ljubljani. Torej na dan ustanovitve organizacije.
Številne ugledne goste, sodelavce, prijatelje in člane so ob čestitkah nagovorili: slavnostni govornik Jožef Školč – Državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade RS, Boris Šušteršič - predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij in Dane Kastelic – predsednik Zveze paraplegikov Slovenije. Pokrovitelj slavnostne akademije je bil predsednik Vlade RS Borut Pahor. Začetek slovesne proslave je naznanila folklorna skupina KD Vidovo iz Šentvida pri Stični, ki pod vodstvom Nataše Hribar ohranja različne ljudske običaje in plese slovenskih pokrajin. Pravi trenutek obeležja visokega jubileja pa je z Zdravljico začel moški pevski zbor pod vodstvom Tomaža Tozona. Več

30 let Zveze paraplegikov Slovenije -  16. april 1999

»IMAMO DRUGAČNO ŽIVLJENJE - VENDAR JE LEPO«
16. april 1969 je rojstni dan naše organizacije. Visoki jubilej smo s predstavniki vseh deželnih društev, sodelavci, prijatelji in gosti slovesno proslavili v prostorih Družbenega centra Bežigrad v Ljubljani 16. aprila 1999. Razvoj organizacije je predstavil predsednik Ivan Peršak, slovesen nagovor pa je imela državna sekretarka ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Lidija Apohal-Vučkovič. Zveza je ob tej priložnosti s posebno pohvalnico in zlatimi znaki ustanoviteljev dala priznanje osmim zunanjim institucijam in posameznikom, zlati znak pa so prejeli tudi člani prvega upravnega odbora. Program sta povezovala dramska igralca Zvezdana Mlakar in Boris Cavazza, prireditev pa so obogatili Domžalski rogisti in Kamniški koledniki. Predsednik naše organizacije Ivan Peršak je v svojem nagovoru predstavil pomen organiziranosti in razvoj organizacije ter omenil predvsem tiste pereče težave, s katerimi smo se paraplegiki v tem obdobju vsak dan ubadali. . Več

Dogodki iz zgodovine

RADIOAMATERSTVO - OKNO V SVET V OSEMDESETIH
Med redkimi paraplegiki in tetraplegiki je radioamaterstvo še vedno priljubljen hobi in svojega čara med njimi nikoli ne bo izgubilo. V začetku osemdesetih letih, ko smo bili paraplegiki v slovenskem prostoru že dobro organizirani, smo pri Zvezi paraplegikov Slovenije zabeležili največji razvoj radioamaterstva. Seveda pa prvi zametki med posameznimi navdušenci sežejo precej let nazaj.
Pionir radioamaterstva pri slovenskih paraplegikih in tetraplegikih je bil vsekakor pokojni Ivan Peršak (prvi predsednik Zveze), ki je kot velik poznavalec in ljubitelj tega lepega hobija navduševal čedalje večje število naših članov.
Ob tem naj dodamo, da je bilo radioamaterstvo zaradi naše gibalne oviranosti še toliko bolj privlačno in glede rokovanja s postajami povsem enakovredno. Več