• Aktualni dogodki

Vseslovensko srečanje na Vranskem

16. Junij 2019

»Naš korak se vrti že pol stoletja«
Sponzor vseslovenskega srečanja paraplegikov in tetraplegikov - podjetje Tohmy F. E. d. o. o., se je predstavilo s ponudbo za saniranje inkontinence.

Paraplegiki in tetraplegiki iz vseh devetih pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije smo se 15. junija 2019 zbrali na tretjem vseslovenskem srečanju na Vranskem. Prvo skupno srečanje je Zveza pripravila ob 35 letnici 25. septembra 2004 Šentvidu pri Stični, drugo pa ob 40 letnici 29. avgusta 2009 v Levcu. Člani, svojci in sodelavci  so se lahko v cerkvi Sv. Mihaela udeležili Sv. maše, ki jo je daroval ljubljanski škof msgr. dr. Franc Šuštar. Škof nam je ob tej priložnosti čestital za visok jubilej in tudi za srečanje pred oltarjem.
Osrednje srečanje smo pripravili v večnamenski dvorani Vrana, kjer je povezovalec kulturnega programa Aleš Sečnik (član DP ljubljanske pokrajine) ob okroglem in častitljivem jubileju pripomnil: »Danes smo zbrani ob okrogli obletnici, ki v svojih petih desetletjih nosi celo vrsto zgodb, takih in drugačnih spominov, uspehov, pa tudi kak siv utrinek, ki v soju praznovanja izgublja pomen. Prav je tako!»
Predsednik Zveze Dane Kastelic je v pozdravnem nagovoru omenil, da je naša organizacija ena izmed najustvarjalnejših in uspešnih reprezentativnih invalidskih organizacij v Sloveniji in da imamo paraplegiki v razvojni strategiji invalidskega varstva uspešno in zgledno prakso, ki jo skupaj z devetimi lokalnimi društvi uresničujemo na državni in lokalni ravni. Najpomembnejša posebna socialna programa pa sta gotovo skupinska obnovitvena rehabilitacija in skozi desetletje zelo razvita dejavnost osebne asistence. V nadaljevanju je omenil soustanovitev Evropske zveze paraplegikov in organiziranje povezovanja Zvez paraplegikov JV Evrope, postavitev prvega učnega čebelnjaka na svetu in vrhunske uspehe naših športnikov. Nanizal je še vrsto naložb in dosežkov, ki pa ne bi bili tako vidni brez Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij. Dodal pa je, da slovenski paraplegiki in tetraplegiki v bližnji prihodnosti od države pričakujemo tri sistemske rešitve na področju zdravstvenega in socialnega varstva naših članic in članov. To so:
- Sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, da bi prišli do kvalitetne obravnave predvsem na področju zdravstvene nege in fizioterapije tudi naši člani, ki so starejši od 65 let in ne morejo koristiti storitve iz Zakona o osebni asistenci. To pa predvsem zaradi dejstva, da je povprečna starost našega članstva 56 let, vsi pa imajo dolgoletni staž sedenja v invalidskem vozičku.
- Sprejetje zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v katerem mora biti zapisana pravica paraplegikov in tetraplegikov do obnovitvene rehabilitacije iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, katera je strokovno utemeljena, da ne bomo vsako leto trepetali ali bo ZZZS objavil javni razpis ali ne.
- Z napovedano pokojninsko reformo pa je treba paraplegikom in tetraplegikom zagotoviti primerne invalidske pokojnine, ki so pri večini članov zelo mizerne. Dejstvo je, da paraplegiki in tetraplegiki v glavnini primerov niso sami krivi, daj so se poškodovali v svojem najbolj aktivnem obdobju in zaradi upokojitve prenehali plačevati v sistem. Odpraviti je treba tudi diskriminacijo med invalidi, ki jo je prinesel ZPIZ 2 iz naslova nadomestila telesnih okvar.

Za tem smo številni udeleženci srečanja prisluhnili slavnostnemu govorniku podpredsednika Državnega sveta Matjažu Švaganu.
S čestitkami se mu je pridružil tudi župan Občine Vransko Franc Sušnik, ki nam je ob tej priložnosti predstavil pomembnejše dejavnosti in znamenitosti občine – od sakralnih objektov, muzeja motociklov, gasilske zbirke, gostinske ponudbe, do Centra varne vožnje.
50 let je jubilej, ko smo se s priznanji zahvalili najzaslužnejšim članom, sodelavcem in ustanovam. Plakete smo podelili že na proslavi v Pacugu, na srečanju pa smo podelili še pisna priznanja. Prejeli so jih: Boris Šter in Marjan Trdina - člana Društva paraplegikov Gorenjske, Miran Jernejšek, član društva paraplegikov Podravja, David Razboršek - član Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, Jože Berčon, Brane Pagon in Milan Zlobko, člani Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, Katja Vipotnik, ki je del življenja preživela pri Zvezi paraplegikov Slovenije, Petra Grabner, prostovoljka in prijateljica paraplegikov in tetraplegikov, Tomaž Demšar - prostovoljec, dolgoletni voznik in spremljevalec paraplegikov in tetraplegikov, Miloš Hrastelj – arhitekt, projektant, ki je zasnoval naš biser na morju – Dom paraplegikov Pacug, Boštjan Noč – predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Andrej Sever – pobudnik čebelarstva za invalide na vozičkih, Čebelarska zveza Slovenije in Združenje Gold Wing Slovenija za vsakoletne nepozabne izlete z Gold Wing motorji. Čestitamo dobitnikom priznanj, hkrati pa se zavedamo, da je zaslužnih še veliko več. Priznanja je podelil predsednik Zveze Dane Kastelic.
Vseslovensko srečanje sta s plesno točko popestrila paraplesalec Nino Batagelj (član DP ljubljanske pokrajine) in soplesalka Sara Štirn, obogatila pa plesna skupina Folklornega društva Vransko. Prijetno pa je presenetil tokratni moderator prireditve stand up komik Aleš Sečnik. Z domiselnimi dovtipi na »naš račun« je požel bučen aplavz. Res je bil dober!
Sledilo je presenečenje popoldneva – rojstnodnevna torta velikanka na kateri je pisalo: »Paraplegiki in tetraplegiki – vse najboljše.« In na njej je bil tudi logotip naše organizacije. Torta pa ni bila samo lepa, ampak tudi izredno okusna. V torto so družno zarezali: predsednik Dane Kastelic in trije ustanovni člani Pavla Sitar, Zlatko Bernašek in Jože Globokar.
S hidrofilnimi katetri in darilnimi vrečkami z vzorci se je predstavilo podjetje TIK Kobarid d.o.o in Tohmy F.E. d.o.o., Za okrepčilo je poskrbela Pekarna in slaščičarna Brglez Vransko, za razvedrilo pa Savinjski kvintet. V lepem in vročem popoldnevu se je na Vranskem zbralo kar lepo število naših članov, pogrešali pa smo predsednike pokrajinskih društev (prišli so le trije), ki naj bi s svojo prisotnostjo dali podporo vseslovenskemu srečanju paraplegikov in tetraplegikov.