Zlatko Bernašek - † - 2019 slikar

Zlatko Bernašek se je rodil 24. avgusta 1941 in 14. julija 2019 po hudi bolezni umrl. Bil je član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Pri padcu z drevesa si je poškodoval hrbtenjačo in postal paraplegik. Pred invalidnostjo je študiral gradbeništvo, kasneje pa se je zaposlil v invalidskem podjetju DVZ Ponikve. Delal je v enoti umetniških reprodukcij, kjer so izdelovali predvsem male plastike in risali modele za ulivanje medalj. Bil je medaljer. S svojo kaligrafsko pisavo  je bil nepogrešljiv pri pisavi različnih diplomj in priznanj, oblikoval pa je tudi ikone športnih panog, ki smo jih natisnili na diplomah.

Zlatko Bernašek je tako na nek način z likovno umetnostjo povezan vse svoje življenje. Kot upokojenec je več časa našel za svoj hobi in se izpopolnjeval na likovnihdelavnicah in likovnih kolonijah, ki ji po različnih slovenskih krajih ter domu paraplegikov v Semiču in Pacugu organizira Likovna sekcija pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Svoja dela je največkrat ustvarjal v tehniki svinčnik, spreten pa je tudi s prenašanjem likov z žganjem v les.