Vojko Gašperut - Gašper - slikar VDMFK

ZGIBANKA1 ZGIBANKA2 ZGIBANKA3 -  VIDEO

Vojko Gašperut se je rodil 24. decembra 1949 v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, leta 1960 pa se je preselil v Koper. V letu 1967 si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo in postal tetraplegik. Kmalu po težki telesni poškodbi mu je vzklila slikarska žilica, zato se je preizkusil v tej umetnosti. Danes je priznan in uspešen slikar. Med našimi umetniki je najdlje polnopravni član Mednarodnega združenja umetnikov invalidov (VDMFK - Vereinigung der Mund und Fussmalenden kunstler), ki svoja dela ustvarjajo z usti ali nogami. Je član Društva paraplegikov Istre in Krasa.
"Krajina in veduta je njegova domena oljnega slikarstva. Svojih značilnih motivov iz kraškega sveta ne podaja zgolj fotografsko, ampak svoje slike tudi študijsko slikarsko nadgrajuje v okvirih realizma, ki mu je osnova trdna in zanesljiva slikarska risba. Velik del slikarskega upodabljanja je povezan z njegovim rodnim Breginjskim kotom, kjer v slikah ohranja delček starožitne, še predpotresne značilne lokalne arhitekture. Gašperut je tudi slikarski kronist v planerskem upodabljanju slovenske Istre, njene izginjajoče podeželske arhitekture in značilnih vedutnih pogledov ter krajinskih motivov. Posebej impresivne in morda slikarsko najzanimivejše ter likovno in barvno najbolj izčiščene so umetnikove upodobitve sečoveljskih in strunjanskih solin v značilnih perspektivičnih upodobitvah," je Gašperjevo delo ocenil likovni kritik Dušan Lipovec.

Umetnostni zgodovinar dr. Cene Avguštin dodaja: »Sončna, svetla, odprta in zračna istrska pokrajina je našla v slikarju zvestega in dobrega oblikovalca, ki dobro ume prenašati motivnosti pokrajine na platno. Dobro ve, da so stene starih istrskih hiš, kljub enotnemu kamnitemu gradivu polne barv in senc, da voda v solinah odseva v neštetih odtenkih, da se pokrajina in arhitektura v njej počasi izgubljata v megličastem obrobju. Vse to slikar občuti, gleda, spoznava in prenaša na platno.«

O Gašperjevem slikarskem ustvarjanju pa likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, meni: »S posebno afiniteto avtor upodablja tudi vodo, saj je v njegovem bogatem opusu večkrat prisotna reka Soča. Tudi ambient ob reki Krki je našega slikarja že večkrat nagovoril. Potem je tu še morje v širšem pomenu besede. In fokusiran pogled na soline. Vode njegovih solin odsevajo v neštetih odtenkih, zdaj čiste, jasne, barvno umite, nato nekoliko zadržane, zamolkle, celo zamazane. Poigravajoče se v svetlobi in senci. Vselej dinamične. Vode, ki v zrcalo gladine ujemajo odsev arhitekture ob njej. Barvne lise, ki jih razmejujejo kamniti nasipi, zakrivajo posamezne bilke ali pa bujno rastje, ki se bohoti iz obrobja. Naravno učinkujoče, romantično zasanjane, dramatično skrivnostne, preprosto vode, v katerih se nenehno menjava vzdušje in razpoloženje, poteka v dolgem interpretativnem loku. V njih je ujeta resničnost, vanje se utapljajo najgloblja doživetja, nostalgični občutki in želje. Vojka Gašperuta lahko postavimo v vrsto slikarjev krajinarjev in ga uokvirimo v primorsko likovno produkcijo, čeprav mu tudi slikanje cvetja ni tuje. Hkrati pa je avtor, ki snuje prepoznaven, izoblikovan in samosvoj svet likovnih podob. Vanje prefinjeno pronica on sam; borec, iskatelj, talentirano, senzibilno in odprto bitje... Avtor, kateremu je življenje slikarstvo. Življenje, ki ga izpopolnjujeta in osmišljata barva in črta. To sta temeljni likovni izrazili, ki ju avtor skrbno neguje, znotraj njune domene pa ostaja nenehni raziskovalec. Nikoli revolucionar. Pa vendar drugačen, samosvoj, prepoznaven.

Vojko Gašperut – Gašper je imel do sedaj že več kot 120 samostojnih in 350 skupinskih razstav v Sloveniji in po svetu (New York, slovensko veleposlaništvo Washington, Louvre Pariz, Evropski parlament Strasbourg, Dunaj, Madrid, Praga, Budim­pešta, Lizbona, Atene). Na Ex temporih je prejel številne nagrade in priznanja, prav tako na izboru za Zlato paleto, ki ga organizira Zveza likovnih društev Slovenije, dobil pa je tudi priznanje Občine Koper in plaketo za ohranjanje kulturne dediščine. Gašper je trenutno naj bolj ustvarjalen slikar med slikarji paraplegiki in tetraplegiki.
Vojko Gašperut je leta 1987 postal štipendist, leta 200 pridruženi, leta 2004 pa polnopravni član VDMFK.