Stojan Zafred - † - 2002 slikar VDMFK

Stojan Zafred se je rodil 13. julija 1951 v Postojni in žal, 29. decembra 2002 sredi ustvarjalnega dela umrl. Bil je član Društva paraplegikov Istre in Krasa. Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Divači, je šolanje nadaljeval na Tehniški šoli za elektrotehniko v Ljubljani. Zafred se je ukvarjal tudi z glasbo, saj je pred poškodbo igral trobento v divaški godbi in veljal za izrednega veseljaka.

Leta 1970 si je po nesrečnem skoku v morje poškodoval hrbtenjačo in postal zelo težko poškodovan invalid tetraplegik. Že v času medicinske rehabilitacije v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani je na prigovarjanje Vojka Gašperuta (ki se je že poskušal v slikanju) odkril drugi talent – slikanje. In tako se je pod mentorstvom akademske slikarke Seke Tavčar začela njegova nadvse uspešna, vendar prekratka slikarska pot. Vzpenjati se je začela leta 1986, ko je Zafred kot drugi slovenski slikar postal štipendist Mednarodnega združenja slikarjev (WDMFK), ki slikajo z usti ali nogami s sedežem v Lichtensteinu. Tam so kmalu spoznali, da imajo v svojih vrstah izjemno nadarjenega slikarja, zato je hitro napredoval od štipendista, pridruženega do polnopravnega člana.

Njegova dela so visela na stenah razstavišč vse od Vaduza, Züricha, Londona, Stockholma do Festival Halla v Londonu. Nekaj njegovih slik je stalno razstavljenih tudi v prostorih združenja WDMFK, kamor se uvrstijo le najboljši. Ob tem naj povemo, da je v to elitno združenje včlanjenih le okrog 800 slikark in slikarjev iz vsega sveta. Glede na število prebivalcev je Slovenija v samem svetovnem vrhu. Pripadnost temu združenju je Stojan Zafred opredelil kot merilo visoke kakovosti in umetniške vrednote.

Likovna ustvarjalnost Stojana Zafreda je v slogovnem smislu precej raznolika in se vzporedno giblje od realistične do povsem abstraktno izgotovljene formovne podlage podobe. Tako nas s serijo oljnih platen, ali grafik, katerih slogovno opredelitev bi našli znotraj širokega polja abstraktne ekspresije prepričuje, da je njegovo slikarstvo, slikarstvo zrelega likovnega ustvarjalca, ki se resno in uspešno poglablja v svoje delo že od prvih poskusov.
Med dobitniki Zlatih palet je bil tudi Stojan Zafred.
V letu 1986 je postal štipendist Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, nato pa še pridruženi in polnopravni član.