Stanka Glavan - † 1992 prva slikarka VDMFK

Stanka Glavan se je rodila 31. marca 1949 v Praprečah pri Žužemberku, umrla pa 28. aprila 1992 v 43. letu starosti. Že kmalu po rojstvu sta starša spoznala, da bo njun otrok invalid, saj so se iz možganske okvare pri porodu pokazali prvi znaki invalidnosti. Ker je bila vezana na invalidski voziček, ni obiskovala redne šole, pač pa sta jo prvih črk in številk naučila mati in oče. Hkrati se je preko otroških slikanic spoznavala z likovno umetnostjo.

Začela je tudi sama risati. Ker ni mogla prijeti svinčnika in barvic z roko, si je pomagala z nogo. Leta 1972 je o njej pisala "Jana", kar je pripomoglo, da je bila leta 1976 sprejeta v Mednarodno združenje slikarjev, ki rišejo z usti ali nogami. Dobila je štipendijo za strokovno izpopolnjevanje pod mentorskim vodstvom. Leta 1977 je končala dopisno osnovno šolo.

Stanka Glavan je svoja dela, predvsem akvarele, ustvarjala s slikarskim čopičem, ki ga je držala s prsti na nogi. Imela je izredno oster vid, kar ji je omogočalo, da je na dokaj veliki razdalji narisala tudi najmanjše detajle. Samostojno in skupinsko je razstavljala po Sloveniji in leta 1981 od Zveze paraplegikov Slovenije prejela priznanje za delo na likovnem področju.

Poleg nedokončane slike je zapustila številne prijatelje, ki se jo bodo spominjali po njeni veliki veri doživljanja. Bila je članica Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja.
Stanka je bila prva naša slikarka, ki je postala članica Mednarodnega združenja likovnih umetnikov, ki svoja dela ustvarjajo z usti ali nogami.