Željko Vertelj - slikar VDMFK

ZGIBANKA

Željko Vertelj se je rodil 26. julija 1959 in je član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Svoja mlada leta je preživljal v vasi Črni potok pri Kočevju. Spomni se, da je že kot otrok in osnovnošolec rad risal, vendar po končani osnovni šoli za ta hobi ni bilo več časa. No, časa pa je bilo na pretek, ko je po prometni nesreči leta 1993 postal tetraplegik. Po končani rehabilitaciji je odšel v Dom starejših občanov v Kočevju in nekaj časa ni vedel kaj naj bi počel sam s seboj.

Poskusil je s slikanjem. Najprej z risbo, vendar mu ni šlo najbolje, saj v prstih ni bilo ne prijema ne pravega občutka. Slišal je, da nekateri tetraplegiki rišejo z usti, zato se je priključil slikarjem Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije. Že po prvih poskusih je spoznal, da ni pomembno s čim držiš čopič, temveč kaj znaš.
Željko Vertelj je imel že vrsto samostojnih in skupinskih razstav. Likovno se je izobraževal pod mentorskim vodstvom Benjamina Krežeta inMladena Stropnika, zdaj pa obiskuje likovne delavnice in kolonije, ki jih vodita Rasso Causevig  in Jože Potokar - Cvrčo. Živi in ustvarja v Kočevju.

Željko Vertelj je slikar, ki čuti slovensko tradicijo in jo nadaljuje, dopolnjuje ter vedute in krajine podaja v malo blagem in zabrisanem tonu. Njegova poteza čopiča je premišljena, mogoče malo plaha, pa vendar dovolj odločna, da v tem času, odkar Vertelj slika, že nastajajo kvalitetna dela. Željko Vertelj je slikar, ki mu oblikovanje globinskih razsežnosti prostora v določenem izbranem slikarskem motivu pomeni poseben izziv.
»Nekatera njegova krajinska dela preraščajo okvir realističnega slikarstva in sodijo v meje slikarjeve optične zaznave krajine, ko svetloba neprestano spreminja njene oblike in v katere se gore, vode, nebo in obzorje povezujejo v enotno barvno prizorišče. To je prej temno kot svetlo. V njem se zrcali slikarjevo razpoloženje, ki ga simbolno prenaša v barvo, ki mu je najpomembnejše osebno izrazilo. Razpoloženjskost, ki je poleg drugih vsebin značilnost omenjenih krajin, najde topel odmev tudi v njegovem zimskem gozdu, kjer se zdi, kot bi slikar ves svet s seboj vred rad prekril s toplo snežno odejo.

Željko Vertelj je po eni strani realist, kar posebej kažejo njegova oblikovno zrela tihožitja, ob njegovem realizmu pa se vedno bolj vidno porajajo ekspresivno, simbolno obarvane težnje, ki izpričujejo slikarjevo občutljivo naravo in z njo usklajeno sposobnost prepričljivega slikarskega izražanja,« je o slikarju med drugim zapisal umetnostni zgodovinar in likovni kritik dr. Cene Avguštin.
Željko Vertelj je od leta 1998 štipendist Mednarodnega združenja (VDMFK) slikarjev, ki slikajo usti ali nogami.