BODO ZDRAVNIKI IN ZNANSTVENIKI PREMAGALI PARAPLEGIJO?

datum: 01.10.2018

Elektronski vsadek, ki je nameščen na poškodovanem deluAmeriškim zdravnikom iz raziskovalnega centra v Kentuckyju je uspel dosežek, ki osebam s trajno poškodbo hrbtenjača omogoča ponovno hojo ali stojo na lastnih nogah.
To jim omogoča električni vsadek na hrbtenjači tik pod poškodbo, ki posreduje, da signali iz možganov dosežejo mišice na nogah. O tem pomembnem medicinskem dosežku so poročali v dveh znanstvenih publikacijah - Nature Medicine in New England Journal of Medicine.
Prve korake naredijo s pomočjo hoduljeS pomočjo te inovativne tehnologije je shodila od pasu navzdol paralizirana štiriindvajsetletna Kelly Thomas s Floride, ki se je julija 2014 poškodovala v prometni nesreči.
Drugi tak primer je po vsaditvi električnega stimulatorja hojo znova omogočil devetindvajsetletnemu Jeredu Chinnocku. Hrbtenico si je poškodoval leta 2013, ko je z motornimi sanmi v nesreči utrpel hudo poškodbo.
Poudariti je treba, da vse te osebe, ki so jim vstavili električni vsadek, niso ponovno shodile kar čez noč. Z intenzivno fizioterapijo in raznimi drugimi vajami so poškodovanci po določenem času ponovno začutili spodnje ude. Prve korake so naredili s pomočjo hodulje ali bergel, sčasoma pa so samostojne korake delali po sto metrov.

< nazaj na prejšnjo vsebino