OBELEŽILI SMO MEDNARODNI DAN ČEBEL

datum: 21.05.2018

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik države Borut Pahor med našimi čebelarjiPod vasjo Breznica v Občini Žirovnica je 20. maja 2018 potekala obeležitev prvega svetovnega dneva čebel, ki je bil razglašen na pobudo Slovenije. Srečanje je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomembnost čebel za človeštvo ter njihovo vse večjo ogroženost, za katero je kriv človek sam. Povedal je tudi, da se bomo borili za ohranitev čebel, saj po njegovi oceni to predstavlja plemenito stvar in plemenito poslanstvo. Srečanja se je udeležilo veliko število slovenskih čebelarjev, slovenskih politikov in pomembnih tujih gostov, ki jih povezuje eno – skrb za ohranitev in zaščito čebel. Med pomembnimi govorniki je bil tudi generalni direktor organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Jose Graziano da Silva. Medena kraljica in predsednik Apimondie Philip MaCabe sta pozdravila čebelarje paraplegike in tetraplegikeZbrane je opozoril, da je prišel čas za konkretna dejanja in da bi bil svet brez opraševalcev, svet brez prehranske varnosti. Prisotne sta nagovorila še predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je tudi zasnoval idejo o svetovnem dnevu čebel ter župan občine Žirovnica Leopold Pogačar.0
Po besedah številnih govornikov na slavnostni prireditvi in dejanskih podatkih, ki pričajo o vse večji ogroženosti čebel, lahko rečemo, da je skrb za ohranitev čebel opravičena. V letu 2016 so namreč zabeležili upad čebeljih kolonij za 33% v Združenih državah Amerike in 13% na območju Evropske unije. Zmanjšuje pa se tudi število drugih opraševalcev. Prvo praznovanje mednarodnega dneva čebelRazlogi za vse večji upad čebel so razne bolezni čebel, med katerimi so najpogostejša varoja, nosema apis in virusne okužbe; negativne posledice na čebele ima tudi intenzivno kmetijstvo, ki čebelam zagotavlja določeno hrano le za kratek čas. Razlog za izumrtje čebel pa je tudi v krčenju gozdov, pomanjkanju gnezditvenih mest in seveda v klimatskih spremembah. Vse to so zaskrbljujoči podatki, ki se jih moramo začeti zavedati. Med največjimi smrtnimi sovražniki čebel pa so prav gotovo pesticidi, ki se vse pogosteje uporabljajo v kmetijstvu. Zato čebelarji pozivajo kmetovalce, da jih uporabljajo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so čebele v čebelnjaku.
In zakaj je ravno 20. maj Svetovni dan čebel? Razloga sta dva. Prvi je, da v mesecu maju na severni polobli poteka razvoj čebel. V tem mesecu so čebele najštevilčnejše, največje pa so tudi potrebe po opraševanju. Drugi, za Slovence zelo pomemben razlog pa je, da se je 20. maja 1734 rodil pionir modernega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov s tega področja, Anton Janša. Njegovo življenje in delo je zapisano v številnih knjigah o ohranjanju čebel. Cesarica Marija Terezija ga je z ustanovitvijo prve čebelarske šole na svetu imenovala za prvega čebelarskega učitelja. Njegov nauk je temeljil na znanju gorenjskih čebelarjev, med čebelarji pa je poznana njegova zapoved, ki se glasi: Ne morim čebel, da bi dobil medu in voska, temveč jih ohranim čvrste in zdrave, da mi prihodnje leto zopet nabirajo med. Te besede niso namenjene samo čebelarjem, ampak si jih mora zapomniti in se po njih ravnati vsak človek na tem planetu. Šele takrat bo izpolnjeno to plemenito poslanstvo.
Svečane slovesnosti so se udeležili tudi čebelarji DP Prekmurja in Prlekije – Slavko Dunaj, Dušan Slana in predsednik Čebelarske sekcije Ljubo Janežič, ki so od predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejeli majhen poklon ter čestitke predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob odprtju prvega učnega čebelnjaka v katerem lahko čebelarijo tudi čebelarji na invalidskih vozičkih.
Vir DPPP

< nazaj na prejšnjo vsebino