BENJAMIN ŽNIDARŠIČ RAZSTAVLJAL V KARLOVCU

datum: 19.05.2018

Ob otvoritvi razstaveNaš slikar Benjamin Žnidaršič je 16. maja 2018 v Karlovcu odprl svojo 39. samostojno razstavo. V kratkem kulturnem programu je prisotne pozdravil predstavnik Karlovačke županije, za socialne zadeve Mišo Pakši, o avtorju je spregovorila predsednica likovnega društva iz Zagreba Modro nebo Tanja Horvat, ki je povzela nekaj besed iz likovne kritike umetnostne zgodovinarke Polone Škodič. Razstavljavca so presenetili predstavniki hrvaške zveze paraplegikov in tetraplegikov, ki so s svojo prisotnostjo dali pečat otvoritvi. Benjamin Žnidaršič je prebral nekaj pesmi v slovenščini, saj so bili na otvoritvi prisotni tudi predstavniki Slovenskega društva v Karlovcu in se zahvalil gostiteljem.
39. samostojna razstavaPričujoča razstava nam prikazuje izbor del, starejših slogovno bolj v duhu poetičnega realizma in impresionistične manire ter najnovejših, kjer dominira izrazna in simbolna moč barv. Tu in tam se poslužuje odločnejšega vnašanja ostrejše ali trše ploskovne odslikave, kar se še bolj odraža v delih iz zadnjega obdobja, tudi v razgibanih cvetnih tihožitjih. Žnidaršičevo pripoved je, gotovo pomenljivo zaznamovalo slikovito notranjsko okolje, z razgibano pokrajino ter bogato naravno in kulturno dediščino. Rodna Loška dolina, na katero je navezan na prav poseben način, odzvanja na platnih kot odslikava preteklosti in sedanjosti. Trajni likovni zapisi o večnosti življenjskega kroga, o naravi in njenih odsevanjih, o poteh in upanju, o domači zemlji in njenih ljudeh, o spoznanjih in človeku, ki verjame v jutrišnji dan.
Galerija ULAK se nahaja v neposredni bližini mestnega gledališča Zorin dom. V galeriji deluje Udruga likovnih autora Karlovac, ki je bila ustanovljena leta 1973. Društvo deluje kot organizator likovnih delavnic, tečajev in predavanj in ima 67 članov od katerih je 60% mlajših od 30 let. Predsednik je Mišo Pakši.

< nazaj na prejšnjo vsebino