UČNI ČEBELNJAK ZA INVALIDE NA VOZIČKIH V PREKMURJU

datum: 25.02.2018

Skupina, ki bo udejanila postavitev učnega čebelnjakaV prostori Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije je 24. februarja 2018 potekal sestanek delovne skupine o lažjem vključevanju invalidov v čebelarstvo ter o postavitvi učnega čebelnjaka. Na delovnem srečanju, ki ga je v sodelovanju z Zvezo paraplegikov pripravila Čebelarska zveza Slovenije, so govorili predvsem o postaviti učnega čebelnjaka z osmimi panji, ki bo prilagojen za delo oseb na invalidskih vozičkih. Predsednik društva Stanko Novak, predsednik Zveze Dane Kastelic in minister Dejan ŽidanPostavili naj bi ga v bližini društvenih prostorov, tej odločitvi pa je botrovala lažje dostopna (nižinska) pokrajina, polna medenih polj, ki so odlična paša za čebele.
Ob izbiri lokacije so prekmurski paraplegiki in tetraplegiki navdušeni tudi sami, predvsem pa jim je v ponos, da bodo lahko soustvarjali nov, tako pomemben mejnik v svetu čebelarstva invalidov. Prilagojen in sodobno opremljen učni čebelnjak, v katerem bodo lahko čebelarili invalidi na invalidskih vozičkih, verjetno ni postavljen še nikjer na svetu.
Pobudnik združevanja čebelarjev invalidov Andrej Sever in predsednik Čebelarske sekcije Ljubo JanažičPosveta so se udeležili: minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije  Dane Kastelic, predsednik Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije Stanko Novak, podpredsednik ČZS Janez Vencelj, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja Janko Rožman, predsednik Čebelarske sekcije invalidov na vozičkih in drugih invalidov Ljubo Janežič in seveda pobudnik združenja čebelarjev invalidov ing. Andrej Sever, ki je tudi častni predsednik sekcije. Sestanek je povezoval  Aleš Bozovičar, predstavnik javne svetovalne službe v čebelarstvu.
Sestanek v društvenih prostorih v Murski SobotiPoleg dokončnega dogovora o lokaciji čebelnjaka, so na sestanku preučili tudi osnutek načrta čebelnjaka, ki sta ga pripravila: arhitekt prof. Borut Juvanec in arhitekt Matjaž Planinc. Podali so tudi dopolnitve in pripombe, ki se bodo upoštevale pri oblikovanju končne verzije načrta. Dogovorili so se, da bo Mestna občina Murska Sobota prevzela komunalno ureditev čebelnjaka, upravitelj čebelnjaka bo Zveza paraplegikov Slovenije, med tem ko bo Čebelarska zveza društev Pomurja sodelovala v vlogi strokovnega svetovalca. Slavnostna otvoritev čebelnjaka naj bi bila okrog 20. maja – Svetovnega dneva čebel, ki ga je na pobudo Slovenije v lanskem decembru soglasno razglasila Generalna skupščina OZN.
Vir DP Prekmurja in Prlekije.

< nazaj na prejšnjo vsebino